Dit is hoe je jouw cryptocurrencies veilig bewaart

Open Bitvavo account

Open Binance account


Dit is hoe je jouw cryptocurrencies veilig bewaart,

Het omvallen van crypto exchange FTX heeft tot grote zorgen en wantrouwen geleid bij menig crypto-investeerder. Het vertrouwen in centrale partijen binnen de wereld van cryptocurrencies is flink gekelderd, en dat is niet meer dan logisch. Dit heeft ertoe geleid dat zowel crypto investeerders als centrale crypto exchanges hun beleid hebben aangepast.

Investeerders kiezen er namelijk massaal voor om zelf de private keys van hun cryptocurrencies in bezit te nemen. Zo kon je eerder in het Bitcoin nieuws lezen dat de maandelijkse bitcoin (BTC) uitstroom op exchanges een nieuwe all-time high had bereikt. Investeerders nemen steeds meer de touwtjes in eigen handen om de veiligheid van hun investeringen veilig te stellen.

Vertrouwen crypto exchanges

Aan de andere kant proberen de crypto exchanges juist het vertrouwen in hen zoveel mogelijk te herstellen. Zo had de grootste crypto exchange ter wereld, Binance, als allereerste partij belooft om hun reserves bloot te stellen. Dit wordt ook wel een merkle-tree proof-of-reserves- genoemd en houdt in dat cryptobeurzen op een cryptografische manier aan gaan tonen dat ze voldoende reserves in kas hebben. Veel andere partijen zijn Binance achterna gegaan en willen ook volledige transparantie gaan bieden aan hun klanten.

Hoe zijn jouw cryptomunten veilig?

Not your keys, not your coins’ is een bekend gezegde in de crypto wereld. Dit heeft betrekking op het feit dat wanneer men ervoor kiest om hun cryptovermogen op een exchange te laten staan, die exchange feitelijk de eigenaar is van ‘jouw’ cryptomunten. Jij bent dan namelijk niet degene die de private keys in handen heeft. De allerbeste optie is dan ook om de fondsen naar een eigen wallet te sturen. Zo heb je zelf de private keys in handen, wat het bewijs is dat jij de eigenaar bent van de cryptomunten. Deze private keys worden namelijk gebruikt om onomkeerbare crypto-transacties door te voeren.

Een hardware wallet is de meest veilige optie om jouw cryptomunten naartoe te sturen. Dit is een klein apparaatje waar de private keys offline worden opgeslagen. Hierdoor is het tevens ongevoelig voor virussen en malware. Ledger en Trezor zijn op het moment de grootste fabrikanten voor hardware wallets.

De huidige berenmarkt heeft meer dan ooit bewezen dat je geen enkele partij volledig kunt vertrouwen. Het omvallen van onder andere Celsius, BlockFi, Three Arrows Capital (3AC), Voyager Digital en FTX heeft ertoe geleid dat het motto ‘don’t trust, verify’ op de voorgrond is getreden.

,
Het omvallen van crypto exchange FTX heeft tot grote zorgen en wantrouwen geleid bij menig crypto-investeerder. Het vertrouwen in centrale partijen binnen de wereld van cryptocurrencies is flink gekelderd, en dat is niet meer dan logisch. Dit heeft ertoe geleid dat zowel crypto investeerders als centrale crypto exchanges hun beleid hebben aangepast. Investeerders kiezen er […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open Bitvavo account

Open Binance account