De Bitcoin als vervanger voor gewoon geld; geschikt/ongeschikt

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

In dit artikel gaan we in of de Bitcoin geschikt of ongeschikt is als betaalmiddel, of nog breder: Als vervanger voor gewoon geld.
Hierbij is het goed om te bekijken waarvoor gewoon geld voor gebruikt wordt. We maken onderscheid tussen:
Geld als ruilmiddel
Geld als rekeneenheid om een bepaalde ‘waarde’ van iets uit te drukken
Geld als spaarmiddel (appeltje voor de dorst)

De Bitcoin als ruilmiddel
Inmiddels is bij iedereen bekend dat de Bitcoin koers enorm onderhevig is aan schommelingen, we noemen dat ‘volatiel’.  Voor b.v. winkeliers  (en consumenten) is dit niet handig zolang niet alle handel in Bitcoins gebeurd. Wanneer de inkoop van producten nog  in ouderwets geld gebeurd, krijgen zowel ondernemers en klanten te maken met enorme koersverschillen. Hierdoor moeten de prijzen constant bijgesteld worden. Zie je al gebeuren dat een supermarkt ieder moment van de dag de prijzen van de artikelen aan moet passen? Dus in dit geval is de Bitcoin totaal ongeschikt.
In de cryptocurrency markt is het zeer gebruikelijk dat er met Bitcoins betaald wordt voor de ‘ruilhandel’ met cryptocurrencies onderling. Daarvoor is de Bitcoin dus wel geschikt, met name omdat er direct gehandeld kan worden, wil je met ouderwets geld betalen zit daar altijd een vertraging tussen (iDEAL etc.), vandaar dat sommige websites die cryptocurrencies aanbieden de mogelijkheid bieden om eerst ‘credits’ te kopen, waarna je tegen de actuele koers cryptomunten kunt kopen. Voor het verhandelen van cryptocurrencies is de Bitcoins dus geschikt als betaalmiddel, al zie je dat koerswisselingen van de Bitcoin vaak ook grote impact op de waarde van andere cryptocurrencies heeft.
De transactiekosten en transactiesnelheid (inclusief  bevestigingen) bij het betalen met Bitcoins zijn ook van invloed. Voor het betalen van kleine bedragen zijn de transactiekosten, die overigens ook nog onderhevig zijn aan schommelingen, relatief hoog. Voor grotere bedragen is de transactiesnelheid te laag. De ‘overboeking’ is snel gedaan, maar voordat zeker is dat er niet met de overboeking ‘geknoeid’ is moeten meerdere computers in het decentrale Bitcoin netwerk dit controleren en bevestigen.
Zie de site blockchain.info voor een actueel overzicht van de onbevestigde transacties.
Voor de toekomst is de ‘schaalbaarheid’ ook van belang. De uiteindelijk te verwerken hoeveelheid transacties is beperkt en staat niet in verhouding met het totaal aan transacties wat wereldwijd met ‘ouderwets’ geld nodig is.
Bitcoin als rekeneenheid om de ‘waarde’ van iets uit te drukken
Door de, al eerder ter sprake gekomen, enorme schommelingen in waarde van de Bitcoin is de Bitcoin als rekeneenheid om de ‘waarde’ van iets uit te drukken ongeschikt.
Een voorbeeld: Stel je wil een verzekering voor je huis afsluiten. De waarde van het huis geef je op in Bitcoins, vervolgens betaal je keurig premie (in ‘ouderwets’ geld) aan de verzekeringsmaatschappij. Stel na een jaar brand je huis af en is de Bitcoin 5x zoveel waard geworden.  Denk je dat de verzekering je dan dezelfde hoeveelheid Bitcoins vergoed als opgegeven Bitcoin waarde? Stel dat de Bitcoin waarde na een jaar met de helft is afgenomen, wordt je dan als verzekerde gelukkig als de verzekeraar je in Bitcoins ‘schadeloos’ stelt?
De Bitcoin als spaarmiddel
De cijfers uit de voorbije jaren geven aan dat wanneer je je spaarcentjes in Bitcoin had weg gezet, je een aardig rendement had gehad over de langere termijn. Echter wordt door iedereen aangeraden niet al je spaargeld in Bitcoins om te zetten. Resultaten uit het verleden geven namelijk geen garantie voor de toekomst.
Als je ‘ouderwets’ geld in Bitcoins omzet is de vergelijking met speculatief beleggen meer op zijn plaats. Je hebt kans op een heel hoog rendement, maar de risico’s dat het tegenvalt zijn ook groot.
Conclusie
De conclusie is dat de Bitcoin nooit of niet snel een vervanging zal worden voor al het ‘ouderwetse’ geld. Wel geloven wij in de toegevoegde waarde van cryptocurrencies.  De ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen maar we geloven dat er cryptocurrencies op de markt komen (of al bestaan) die delen van de ‘ouderwetse’ geldstromen gaan vervangen. Net zoals bij het ‘ouderwetse’ geld zullen er meerder soorten cryptocurrencies naast elkaar bestaan, ieder met zijn eigen toepassing.
De cryptocurrency markt is best moeilijk te begrijpen, maar wie begrijpt tegenwoordig nog de markt van het ‘ouderwetse’ geld en de rol van banken hierbij?
Het bericht De Bitcoin als vervanger voor gewoon geld; geschikt/ongeschikt verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.