Crypto criminelen op koers om tegen 2025 $10 miljard wit te wassen

Open Bitvavo account

Open Binance account


Crypto criminelen op koers om tegen 2025 $10 miljard wit te wassen,

De crypto industrie is de afgelopen paar jaar gigantisch gegroeid. Dat is uiteraard positief voor de industrie, maar er komen ook een aantal negatieve aspecten bij kijken. Zo lijkt het er sterk op dat ook crypto criminaliteit hard is gegroeid. Volgens blockchain-analyse platform Elliptic zullen criminelen in 2025 al meer dan $10 miljard hebben verduisterd.

Crypto criminaliteit

De belofte van ‘snelle winsten’ trekt niet alleen geïnteresseerde beleggers en handelaren aan, ook criminelen hopen te profiteren van de alsmaar groeiende markt. Blockchain technologie heeft zelfs een aantal nieuwe manieren met zich meegebracht waarop deze malafide personen te werk kunnen gaan.

Op basis van de groei van de industrie en de informatie uit voorgaande jaren zullen crypto criminelen tegen 2025 minstens 10,5 miljard dollar witwassen, dat wordt voorspeld in het rapport “Following the Money in a Cross-chain World” van Elliptic.

Het bedrijf heeft tenminste $4,1 miljard aan cryptocurrencies geïdentificeerd dat zeer waarschijnlijk afkomstig is uit het criminele circuit en op een bepaalde manier in de crypto markt is witgewassen. De verwachting is dus dat dit bedrag de komende paar jaar enkel zal toenemen.

“De waarde van illegale crypto dat wordt witgewassen via ‘cross-chain crime’ […] zal bijna 60% stijgen van $4,1 miljard medio 2022 tot $6,5 miljard in 2023. Dat cijfer zal meer dan verdubbelen tot $10,5 miljard in 2025, met een bovenste schatting van bijna $15 miljard.”

Legitieme diensten gebruikt voor illegale doeleinden

Verder heeft de studie ook de aandacht gevestigd op de enorme snelheid waarmee de criminaliteit lijkt te stijgen. In 2020 werd er ‘slechts’ $500 miljoen witgewassen op DEX’s, bridges en andere diensten. In 2022 was dit al gestegen tot meer dan $4 miljard. Arda Akartuna, een vooraanstaand onderzoeker bij Elliptic, had het volgende te zeggen over de observatie:=

“Deze diensten, die overwegend legitieme activiteiten vergemakkelijken, hebben niettemin de aandacht getrokken van slechte actoren die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun criminele opbrengsten wit te wassen.”

,
De crypto industrie is de afgelopen paar jaar gigantisch gegroeid. Dat is uiteraard positief voor de industrie, maar er komen ook een aantal negatieve aspecten bij kijken. Zo lijkt het er sterk op dat ook crypto criminaliteit hard is gegroeid. Volgens blockchain-analyse platform Elliptic zullen criminelen in 2025 al meer dan $10 miljard hebben verduisterd. […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open Bitvavo account

Open Binance account