‘Banken worden overbodig door blockchain en crypto,’ aldus ABN Amro

Open Bitvavo account

Open Binance account


‘Banken worden overbodig door blockchain en crypto,’ aldus ABN Amro,

Makelaars, banken en andere financieel dienstverleners worden overbodig door blockchain-technologie, dat schrijft de Nederlandse bank ABN Amro in een nieuw rapport. De bank voorziet een ontwikkeling waarin de huidige ‘platformeconomie’ evolueert tot een ‘protocolleneconomie.’

De bank schrijft dat er veel tussenpersonen nodig zijn in onze huidige economie; makelaars om huizen van een prijskaartje te voorzien, de notaris die documenten verifieert en banken die internationale betalingen verzorgen. “Dat gaat veranderen,” zegt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Door blockchain toe te passen zullen de kosten die gemoeid gaan met dergelijke diensten naar beneden gaan. ABN Amro waarschuwt financieel dienstverleners dat zij mogelijk hetzelfde lot te wachten staat als de reisbureaus. Veel van hen moesten de deuren sluiten doordat mensen via het internet makkelijker een vakantie konden boeken en goedkoper uitwaren.

Dankzij de transparantie en onveranderlijkheid van data op de blockchain, biedt het verschillende oplossingen. Zo kan ervanuit gegaan worden dat de data op de blockchain niet is gemanipuleerd, waarmee een notaris overbodig wordt. Bart Versteeg, bestuurder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, gelooft echter niet dat zijn vak volledig overbodig zal worden door blockchain:

“Blockchain legt vast wat gezegd is maar niet of het waar is. Wij verifiëren wat er in aktes gezet is, en daarnaast bieden we onze klanten juridische ondersteuning. Daarnaast draait het bij ons ook om geheimhouding, je wilt niet dat je testament openbaar is.”

Ook banken, en dus ABN Amro zelf, moeten goed oppassen voor wat de toekomst kan brengen. Bijvoorbeeld het uitgeven van obligaties kan via de blockchain. Eerder dit jaar deed het Duitse Vonovia dit al door €20 miljoen aan obligaties uit te geven op Stellar (XLM).

Smart contract-netwerken als Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) hebben daarnaast de potentie om allerlei zaken te automatiseren. De Decentralized Finance (DeFi) sector alleen biedt al een hoop oplossingen die traditionele banken ook bieden, maar dan gedecentraliseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het lenen en uitlenen van geld.

,
Makelaars, banken en andere financieel dienstverleners worden overbodig door blockchain-technologie, dat schrijft de Nederlandse bank ABN Amro in een nieuw rapport. De bank voorziet een ontwikkeling waarin de huidige ‘platformeconomie’ evolueert tot een ‘protocolleneconomie.’ De bank schrijft dat er veel tussenpersonen nodig zijn in onze huidige economie; makelaars om huizen van een prijskaartje te voorzien, […],
Lees het originele artikel op crypto-insiders.nl

Open Bitvavo account

Open Binance account