30 december 2009: De moeilijkheidsgraad stijgt voor het eerst

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.

Het Bitcoin netwerk past automatisch de moeilijkheidsgraad aan. Hierdoor voorkomt het te snel aanmaken van nieuwe coins. Op 30 december 2009 ging voor het eerst de moeilijkheidsgraad (difficulty) omhoog . Er waren op dat moment voldoende miners aanwezig, waardoor de difficulty omhoog ging. Op deze manier wordt er nog steeds ongeveer elke 10 minuten een nieuw block gevonden. Als de moeilijkheidsgraad laag zou blijven, zou dit veel te snel gaan.
Wat is difficulty bij Bitcoin?
De difficulty (moeilijkheidsgraad in het Nederlands) geeft aan hoe moeilijk het is om een hash te vinden onder het gegeven target. Het Bitcoin netwerk heeft een globale block difficulty. Geldige blocks moeten een hash vinden onder dit target. Mining pools hebben pool-specifieke gedeelde difficulty setting die de ondergrens bepaalt.
Hoe vaak veranderd deze moeilijkheidsgraad?
Gemiddeld om de 2016 blocks. Des te meer mensen meedoen met het netwerk, hoe ongunstiger het eigenlijk is om zelf ook deel te nemen. Je hebt dan steeds snellere en betere hardware nodig om het rekenwerk te voltooien. Als je dat niet hebt, dan kost het je meer stroom dan het uiteindelijk oplevert. In 2009 was het nog zeer rendabel om met een normale PC te gaan minen. Dit is tegenwoordig wel anders. De initiële investering wordt niet snel terugverdiend en de stroomkosten rijzen de pan uit. Alleen als je echt gelooft dat de koers nog enorm kan gaan stijgen, is het wellicht de moeite waard.
Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency. 
Het bericht 30 december 2009: De moeilijkheidsgraad stijgt voor het eerst verscheen eerst op Bitcoins en Altcoins.
Lees het originele artikel op bitcoinsaltcoins.nl

Open nu een account bij Bitvavo en verhandel € 10.000 aan crypto zonder handelskosten.